- ADHD
- Autisme Spectrum Stoornis
- Chronisch zieken
- Dementie
- EMB
- Mensen met een hechtingsachterstand
- Mensen met een ontwikkelingsachterstand
- Mensen met een spierspanning stoornis
- Mensen met kanker
- NAH
- Psychosociale hulpverlening
- Terminale fase
- Verstandelijke beperking
- Verstandelijke, lichamelijke beperking en of zintuiglijke stoornis
- Mensen die totaal willen ontspannen en het "hoofd leeg willen hebben"
- Mensen met misbruikervaringen
Mensen met een verstandelijke beperking en Shantala
Menselijke mogelijkheden beginnen bij waarnemen. Waarnemingen krijgen echter pas betekenis wanneer de prikkels die via de zintuigen binnenkomen, worden geordend tot zinvolle informatie. Daarvoor moet elke zintuiglijke prikkel eerst verwerkt worden. Vaak verloopt dit proces bij mensen met een verstandelijke beperking traag. Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben ook (ernstige) zintuiglijke beperkingen, waarbij ook de prikkelverwerking in de hersenen beschadigd kan zijn. Het gaat hierbij niet alleen om het zien en horen, maar vaak ook om andere zintuigen, zoals de tast, het evenwichtsgevoel, het houding- en bewegingsgevoel, reuk en smaak, die beschadigd kunnen zijn. Hierdoor staat de ontwikkeling van een 'veilige gehechtheid' onder druk bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit kan leiden tot verschillende gedrags-, emotionele en relationele problemen. Dergelijke problemen belasten de kwaliteit van leven en maken het verwanten en hulpverleners soms moeilijk om ondersteuning te bieden.Wat kan Shantala betekenen voor mensen met een verstandelijke beperking?
Mensen met een beperking of zorgvraag worden voortdurend aangeraakt. Meestal is dit alleen maar functioneel en gericht op dat deel van het lichaam waar de 'zorgvraag' om draait. Ik wil juist aandacht hebben voor het hele lichaam, bijvoorbeeld d.m.v. een gehele lichaamsbehandeling of een deelbehandeling. Aangename aanrakingen en warmte activeren het systeem van rust en verbondenheid, en geven een gevoel van welbevinden. Ik wil de ontvanger laten ervaren: 'Ik ben goed zoals ik ben'.Wat kan ik betekenen voor deze doelgroep:
- Het volgen en inspelen van de non-verbale communicatie
- Door structuur tijdens de behandeling te bieden, herkenbaarheid en veiligheid laten ervaren
- De ander bepaalt welke lichaamsdelen er aangeraakt mogen worden en met welke druk
- Veel therapieën of behandelwijzen staan in het leven van de stoornis en/of beperking. De mogelijkheid bestaat dan dat de bevestiging ontstaat: 'dit is niet goed aan me'. Ik wil juist uitgaan van: 'je bent goed zoals je bent'.