- ADHD
- Autisme Spectrum Stoornis
- Chronisch zieken
- Dementie
- EMB
- Mensen met een hechtingsachterstand
- Mensen met een ontwikkelingsachterstand
- Mensen met een spierspanning stoornis
- Mensen met kanker
- NAH
- Psychosociale hulpverlening
- Terminale fase
- Verstandelijke beperking
- Verstandelijke, lichamelijke beperking en of zintuiglijke stoornis
- Mensen die totaal willen ontspannen en het "hoofd leeg willen hebben"
- Mensen met misbruikervaringen
Mensen met een ernstig meervoudige beperking
Mensen met een ernstig meervoudige beperking worden veelal functioneel aangeraakt. Bewust aangeraakt worden en lichamelijk contact is voor deze groep mensen erg belangrijk. Daarnaast is het tempo van leven van mensen met een ernstig meervoudige beperking anders. Shantala geeft deze mensen de tijd om te voelen en te reageren.Wat kan Shantala betekenen voor mensen met een ernstig meervoudige beperking?
Contact verloopt onder andere via de huid. In de huid zijn per vierkante meter een groot aantal tastzintuigen aanwezig. De tastzintuigen bepalen mede hoe je lichaamsbesef, -bewustzijn en -gevoel ervaart. Shantala kan het lichaamsbeeld op een positieve manier beïnvloeden.Shantala staat ook voor een respectvolle bejegening. Mensen met een ernstig meervoudige beperking kunnen niet voor zichzelf opkomen. Zij zijn afhankelijk van hun omgeving. Ik als behandelaar benader deze mensen op een respectvolle manier. Het is een gestructureerde aanrakingsvorm en wordt over de kleding heen gegeven.
Shantala blijkt voor deze doelgroep een goede manier om in contact te komen met de ander, om samen te ervaren en om de ander het gevoel te geven 'jij bent goed zoals je bent'. Ook wil ik de mensen met een ernstig meervoudige beperking laten ervaren en het gevoel geven van 'ik word gezien', 'ik voel mijn lijf', 'ik tel mee', 'ik kan je volgen', 'ik word begrepen', 'ik voel me veilig', 'rust en ontspanning'.
Als iemand zich veilig, gezien en vertrouwd voelt, stelt iemand zich eerder open voor contact. Shantala laat zien dat mensen met een ernstig meervoudige beperking mogen zijn wie ze zijn. Ik ga hierbij uit van:
- Een respectvolle bejegening
- Het contact positief beïnvloeden
- Bewust aanraken
- Tempo aanpassen en vertragen
- Veiligheid en geborgenheid bieden
- Inspelen op de non-verbale communicatie
- Ik ben er niet voor de ander, maar met de ander